Kantelpunt

Voelsprieten op scherp.
De kachel brandt, de regen rustig maar zelfverzekerd uit de hemel. De tijd vertraagt. Ik neem de tijd om stil te staan. Even al mijn voelsprieten op scherp, voor ‘de boodschap van algemeen nut’ van deze bijzondere dag. Vandaag is het officiële kantelpunt van de zomer naar de herfst. De dag even lang als de nacht. Heerlijk dit gevoel. Licht en donker gelijkwaardig verdeeld. Morgen en de komende periode zal het anders zijn. De nachten krijgen de overhand. Het schuurt. Deze intens zonnige zomer loslaten. Verzet…

Zomerspelen 2018.
Mijn zomerspelen 2018 waren intens. Gevuld met vreugde en veiligheid. ‘Ik leef! Ik groei voluit!’ Dag in dag uit met opgeheven hoofd en een open hart in mijn rol als hoofdacteur in mijn eigen verhaal. Schouders recht, borstkas open, twee voeten stevig op de grond, zin in elke passage. Spannend ook. Natuurlijk. Want de alom bekende personages, ‘angst om te mislukken’ en ‘fouten maken’, stonden mee op het toneel. Maar mijn ‘verlangen naar groei’ was veel groter. Groei van ‘goed naar beter’. Meer vrijheid, meer juistheid. Puur genieten.

Melancholisch schoon.
Ik voel het verlangen naar meer, meer zomer, meer intense groei. Maar opnieuw ‘deze zomer is voorbij.’ Het heeft geen zin om achterom te blijven kijken. Wat voorbij is, is voorbij. Belangrijk is om vooruit te kijken, deze komende periode ook voluit te beleven. Heerlijke melancholische muziek op de achtergrond. De herfst! Bring it on. Nieuwsgierig.

Loslaten is leuk.
De dynamiek van de herfst is anders. Loslaten, oogsten, reflecteren. De natuur raakt langzaam uitgebloeid en laat haar vruchten los. Beelden van lachende mensen die samen vrolijk de oogst binnenhalen, klaar maken voor de winter. Ook de paarden. Hun vacht wordt dikker. Ze voeden zich rijkelijk en slaan de nodige vetten op om de koude van de winter te trotseren. Ze richten zich meer op elkaar. Geen enkel moment vragen ze zich af, Waarom eigenlijk. Dit is hun essentieel verhaal. Mee met de flow of life. De natuur geniet zichtbaar mee. In de kleurenpracht van de bomen en struiken toont ze haar vreugde. Loslaten en klaarmaken voor de winter is dus leuk.

De kunst van de herfst.
In de zomer zaten we voluit in yang energie. Een tijd van rijke ervaringen, krachtige beslissingen. De herfst en winter zijn yin. Tijd om naar binnen te gaan. Om te reflecteren, balans op te maken, helderheid te creëren. Als je terugblikt op je zomer? Welke ervaringen heb jij deze zomer mee-gemaakt? Welk geniale inzichten groeiden er, van diep in jou? Welke uitdagingen heb jij in alle glorie overwonnen? Welke beslissingen heb jij genomen?
Hoe en wat ga jij oogsten om je zelfvertrouwen en moed te voeden? Tijd voor nog meer duidelijkheid. Oogsten maar. Al die eigen-wijsheden over hoe jij je grotere verhaal op de meest soepele, plezante, en efficiënte manier tot leven brengt. Als hoofdacteur, spelenderwijs van goed naar beter.

Economie en biologie.
Deze dagen heerst de discussie over het tempo van onze globale economische groei. De ene roept ‘we groeien ons kapot, de rem erop’, de andere ‘niet stoppen, we moeten blijven groeien anders raken we in de problemen’. Een belangrijke discussie. Een belangrijke beslissing met effect op burn-out, klimaat verwoesting… Hoe geraken we ergens in het midden?

Meegaan met de flow van de natuur.
De natuur werkt cyclisch. Lente, zomer, herfst, winter. Alle fasen in functie van een gezonde groei van het geheel. Wat als we de flow van de natuur zouden volgen. Goede vragen voor de regisseur.
Maar dan moeten we wel gaan oefenen. In steeds het grotere geheel voor ogen houden bij het nemen van onze beslissingen. En in vertragen. Versnellen hebben we onder de knie. Hoe scherp heb jij voor ogen waar je naar toe groeit? Wil je daar écht zijn? Is dat goed voor het grotere geheel? En. Hoe goed ben jij in het spel van groeien en reflecteren. Hoe goed kan jij vertragen?

 

Fotografie @Vicky Daniels