Moedig blijven bewegen.

Gisteren brachten 11.000 wetenschappers een alarmerende boodschap. ‘Alweer’ zul je misschien denken. Maar deze keer spreken ze klare taal. “Please panic, climate change will kill us all.’ De druk om in actie te komen wordt opgevoerd. Niet meer nodig om het boek van Kotter ‘Need for urgency’ te lezen.

“Please panic, climate change will kill us all.”

Maar wat is er wel nodig. Ik weet dat paniek en angst geen goede raadgevers zijn. 15 jaar geleden panikeerde ik bij het horen The Unconvenient Truth van Al Gore. Het verlamde me en ik kon niet helder denken over ‘de weg eruit’. Ik moet toegeven die angst is er soms nog. En als ik niet goed voor mezelf zorg dan durf ik ook nog wel eens in een fatalistische state van ‘het is allemaal zinloos’ te vallen.

Maar mijn commitment aan dit grote transformatieverhaal is te groot. Dus opgeven is fysisch onmogelijk. Ik heb mezelf de afgelopen jaren dus mogen trainen in ‘veerkracht en aanpassingsvermogen’. The legend of the Phoenix energie. Mezelf opbranden om daarna uit mijn as te herrijzen. Het enige wat ik hiervoor nodig heb is stilte, de natuur en diepgaande zelfreflectie.

“Stilte, de natuur en diepgaande zelfreflectie.”

Ik kan nu erop vertrouwen dat ik door mijn angst kan heen ademen, om vol vertrouwen te blijven bewegen. En zo mijn creatie kracht vrij te laten uit de gevangenschap van de angst. Dat ik zal ‘weten’ wat ik moet doen. En vooral er ook van genieten. Bouwen aan een betere versie van mezelf en de wereld is vervullend.

Ik durf geloven dat je als je dit leest je ook contact kan maken met deze existentiële angst of paniek. Want ja, we mogen het nu officieel ‘existentiële angst’ noemen. 11.000 wetenschapper roepen namelijk dat ons voortbestaan op het spel staat.

“Existentiële angst.”

Universele stap één bij existentiële angst. Ademen en met je voeten op de grond blijven. Aarden Adem drie keer diep in en uit. En lees even verder.

Onvrijheid bestaat als er geen vrije zone is tussen stimulus en respons. Je reactiepatronen op een impuls draaien op automatische piloot. Vrijheid bestaat wanneer er ruimte is tussen stimulus en respons en je over de tijd en mogelijkheid beschikt om een passende keuze te maken.

De impuls is angst.

“Vrijheid en eigen keuzes maken.”

Onvrijheid of gevangenschap in angst betekent dan dat je reageert zoals je altijd al gereageerd. Fight, flight, freeze… Je mag hier zelf jouw eigen reacties op diepe angst opnoemen. Wat ga jij dan automatisch doen of juist niet doen? Wat zijn jouw automatische patronen?

Vrijheid betekent dat je de ruimte voelt om zelf te kiezen hoe je reageert op de dominerende energie van angst. Dat je je machtig genoeg voelt om voorbij oude, automatische patronen, iets nieuws te verzinnen.

Ik neem even de vrijheid om je in deze ‘stille, vrije ruimte’ tussen angst en jouw reactie een Hebreeuwse wijsheid te schenken. Deze wijsheid vertelt dat er twee soorten existentiële angst staan. Pachad en Jira.

Pachad angst is te vergelijken met ingebeelde angsten en fobieën. Een leger psychologen schreven hierover kilometers boeken met jarenlange behandelingsplannen. Om stap voor die angst weg te werken.

Jira angst voelt hetzelfde als Pachad. Het toont zich me dezelfde lichamelijke sensaties, maar is van een hele andere orde. Het is de angst die je voelt als je onderbewuste voelt dat je een grote stap uit je comfortzone zal maken. Dat je meer ruimte zal innemen en meer kracht zal tonen dan je gewoon bent. Dat je dichter bij je ‘essentie’ komt.

“Alle oplossingen zijn er al. In elk van ons”

Het geweldige is, je hoeft geen kilometers boeken te lezen of urenlang bij een therapeut te zitten. Het enige eenvoudige advies luidt: ‘Laat die angst er zijn. Adem door je angst en je zal de moed vinden om te blijven bewegen in juiste richting. Vertrouw maar op je intuïte.’

Ik durf geloven dat er in ieder van ons een deel van de oplossing voor dit wereldwijde, onoplosbaar lijkende uitdaging zit.  Ja, ook in jou.

Het enige wat je moet doen is blijven ademen en de moed vinden om jouw leiderschap op een hoger niveau te tillen. En jouw idee, jouw waarheid, jouw nieuwe verhaal dat net onder de oppervlakte klaar zit, naar buiten brengen. Glashelder uitspreken waar je echt naar verlangt. Wat JIJ echt wil.

“Laten we samen bang zijn, ademen en moedig blijven bewegen naar nieuwe gebieden met nieuwe verhalen.”

En dan in beweging komen. De stem van je verlangen volgen en op avontuur gaan. Want ik ben er zeker van dat datgene waar jij écht naar verlangt een positief effect zal hebben op het stoppen van de vernieling van onze natuur. Daarvoor heb ik genoeg vertrouwen.

Laten we samen bang zijn en moedig blijven bewegen naar nieuwe gebieden met nieuwe verhalen.

Ik ben dankbaar voor alle 11.000 wetenschappers om deze boodschap te brengen. boodschap. En ook voor alle moedige leiders en ondernemers die nu al nieuwe verhaal schrijven. Verhalen die inspireren, die hoop geven.

Ik voel me vereerd om in @Nomads’mijn krachten in te zetten om leiders die klaar zijn om een nieuw verhaal te schrijven te helpen om door hun angst heen te ademen en zo helder zicht te krijgen op dit nieuwe verhaal. Om een stukje mee te wandelen op hun ontdekkingstocht naar hoe ze dat nieuwe verhaal voluit kunnen beleven en anderen erin meenemen.

“Jij bent de juiste persoon, dit is het juiste moment.”

Ben jij die leider die klaar is om met een niet aflatend commitment jouw deel van dit grotere verhaal te schrijven. Ben jij een leider die klaar is om de vrijheid te voelen om het anders te doen. Om een nieuw inspirerend verhaal te schrijven.

Laat je stem horen. We zijn samen onderweg.

Geef een reactie